Suomi-Venäjä-Seuran Kajaanin, Kuhmon ja Sotkamon osastojen sekä Kostamuksen Venäjä-Suomi-seuran käsityöyhteistyö alkoi syksyllä 2008 neuvottelulla Kostamuksessa. Erityisen tärkeää on, että kyseessä on ruohonjuuritason, tavallisten ihmisten yhteistyö ystävyyskansojen välillä. Suomalaiset ja venäläiset voivat oppia toisiltaan rajan molemmin puolin säilyneitä perinne- ym. käsityötaitoja. Tarkoituksena on myös kierrätysmateriaalien mahdollisimman laaja hyödyntäminen.

 

Kostamuksen ystävyysseuran puheenjohtaja vauhdissa...

...mutta ei toisetkaan jää jälkeen...

 

Tässä on jo ihan tekemisen meininkiä....

 

Kahvitauolla naisporukka tuumi, että seuraavalla kerralla otetaan miehetkin matkaan muistamatta että kaksi miestä teki ystävännauhaa niin suurella innolla, etteivät edes kahvitauolle ehtineet... 

Valentina kotona ei tiennyt vielä, mitä on tulossa...
 

Elokuussa 2008 kostamuslaiset kävivät tutustumassa Sotkamon ja Kajaanin käsityökohteisiin: Tenetin koulu, Sotkamon työkeskus, Sotkamon kansalaisopisto ja Sotkamon käsityömyymälä sekä Kajaanissa Entrinki, Kajaanin Venäjä-seuran kirppis ja Kainuun pirtti. Vieraat viettivät ensimmäisen päivän Sotkamossa tutustuen paikkakuntaan ja ihmisiin. Yöpyminen oli järjestetty Matkustajakoti Tikkaseen. Toinen päivä kului Kajaanissa.

 

Lokakuussa 2008 järjestettiin käytäntöön painottuva neuvottelu Kostamuksessa paikallisen ystävyysseuran sekä Kajaanin, Sotkamon ja Kuhmon edustajien kesken. Sovittiin kurssien aloittaminen Kajaanissa jo aiemmin suunnitellulla ”kahvipussikurssilla”.

Neuvottelussa todettiin myös tarve opetella tekemään aikuisten kestovaippoja vanhainkoteihin, koska kertakäyttövaipat ovat kalliita ja ekologisesti haitallisia. Vaippamalleja on jo toimitettu mm. Rukajärvelle ja Paateneeseen. (Katso myös www.kestovaippainfo.fi)

 

Maaliskuussa 2009 Kostamuksen Kontokkikoululla punottiin ystävännauhoja. Osallistujia oli yli kaksikymmentä – aikuisia ja lapsia. Innostus oli valtava ja väki oli vailla lisää. Punonnan ohessa kartoitettiin kiinnostuksen kohteita ja osallistujien erilaisia kädentaitoja. Ilmeni, että myös muista materiaaleista kuten nahasta, metallista, helmistä, tuohesta ja pajusta ollaan kiinnostuneita rajan molemmin puolin. Perinneleluja, kuten nukkeja, on haluttu ideoida. Tärkeää on, että saataisiin vanhempien ihmisten olemassa olevat taidot säilymään ja siirtymään uusille sukupolville.

Kahvitauolla naisporukka tuumi, että seuraavalla kerralla otetaan miehetkin matkaan, muistamatta että kaksi miestä teki ystävännauhaa niin suurella innolla, etteivät edes kahvitauolle ehtineet...

Innostunut yhteistyö jatkuu pienistä byrokratian kiemuroista huolimatta Kainuussa ja Vienan Karjalassa.

 

Toukokuussa 2009 pidettiin Kajaanissa ideointipalaveri ja samalla tutustuttiin Kerttu Lammassaaren  Nukkeja Vienan Karjalan puvuissa -kokoelmaan. Virisi ajatus, että pyydettäisiin ihmisiä valmistamaan nukkeja, jollaisilla he ovat itse lapsena leikkineet ja tältä pohjalta kehiteltäisiin leluteemaa edelleen.....